In 1927 werd voor het eerst ‘Ons Kookboekje’ uitgegeven.De katholieke Boerinnenbond richtte zich op de echtgenotes van Vlaamse landbouwers. Ons kookboek moest deze vrouwen aanleren om ‘al wat ze op de boerderij hebben, zoo goed en zoo nuttig mogelijk met afwisselingen te gebruiken’. Het bevatte eenvoudige recepten voor soepen, sauzen en desserten, net als tips om groenten en fruit langer te kunnen bewaren.
Intussen zijn er van Ons kookboek meer dan 2,5 miljoen exemplaren verkocht. Het had een niet te onderschatten invloed op de Vlaamse eetcultuur. Het boekje uit 1927 werd almaar dikker en evolueerde mee met nieuwe keukentrends. Tegenwoordig staan couscous, quinoa en hummus broederlijk naast klassiekers zoals balletjes in tomatensaus en asperges op zijn Vlaams. In Bib Kalmthout kan je gaan kijken naar een tentoonstelling over ‘Ons kookboek’ door de jaren heen. Dit nog aangevuld met materialen uit de Kalmthoutse keukens.
Voor iedereen.
Vrijetijdsdienst Kalmthout in samenwerking met Ferm